Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κρασί και εγκυμοσύνη

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο eimaimama.gr,  για το κρασί και την εγκυμοσύνη. Θα ήταν ενδιαφέρον να την παρακολουθήσετε.

http://forum.eimaimama.gr/t19563-topic


Επίσης μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Μαρίνας τασούλη για το κρασί και την εγκυμοσύνη. Μάλλον πιο επιστημονική.

http://kids.in.gr/pregnancy/health/article/?aid=5460755

Και τέλος μια πιο τρομακτική. Μαλλον θα διαφωνούσα, γιατί είμαι και λάτρης του κρασιού αλλά κάτι θα ξέρουν για να το λένε.

http://www.lifezone.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=947:-1-&catid=124:2012-03-15-19-06-56&Itemid=408


Ά ρε κρασάκι...

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πώς ένας ερασιτέχνης μπορεί να παράγει κρασί;


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη δημιουργία κρασιού απο ερασιτέχνη, δυστυχώς φαίνεται το μισό αλλά μας \ πληροφορεί για τα πρώτα στάδια.





Το κρασί και η δημιουργία του από τον ερασιτέχνη οινοποιό


Ημέρες τρύγου σε όλη την Ελλάδα και η μυρουδιά του μούστου επιτέλους πλανιέται λεύτερη. Το πνεύμα του Διονύσου που γεννιέται με το πάτημα ξεχύνεται στον αέρα για να ευφράνει και να τέρψει, να μπει στις χαρές μας και στα γλέντια μας. Σημαντικό πράγμα ο τρύγος για τους Έλληνες. Δικαίως το ένα από τα τρία «θέρος - τρύγος - πόλεμος». Περιοχές ποικίλες στην οινική Ελλάδα με τόσες πλούσιες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες δίνουν εξαίσιες γεύσεις και αρώματα. Η Μαντινεία, η Αττική, η Σάμος, η Κρήτη, η Νάουσα, η Νεμέα με τους δρόμους του κρασιού ανοιχτούς και λεύτερους περιμένουν τους φίλους του κρασιού. Συνάμα λέξεις εξωτικές όπως Αγιωργήτικο, Ασύρτικο, Νεροκοκκινέλα, Κοτσιφάλι, Λημνιό, Λιάτικο, Μανδηλαριά, Μοσχάτο και Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Σαββατιανό και Φιλέρι λικνίζονται χαρούμενα στις σκέψεις και αφήνονται να χαθούν στις γωνιές του λινού και της στροφιλιάς. Επιτέλους έφτασε η μέρα που γέμισα το βαρελάκι μου. Την περίμενα όλο το χρόνο, τη σκεφτόμουνα, την υπολόγιζα και νάτη. Εμ τι, δε θα ερχότανε;
Όσοι δεν έχουν βάλει κρασί δεν μπορούν να νιώσουν την ανείπωτη χαρά που αισθάνεται ο ερασιτέχνης οινοποιός όταν γεμίζει το βαρελάκι του. Ψάχνει να βρει τον καλύτερο μούστο και είναι έτοιμος να ταξιδέψει πολύ μακριά για να βρει αυτό που ζητάει. Συνάμα όλο το χρόνο σκέφτεται το επόμενο κρασί που θα φτιάξει, τι ποικιλία θα βάλει στο βαρέλι, πού θα το βρει, πώς θα το φτιάξει. Είναι εκείνες οι στιγμές που γεύτηκα και γεύομαι αυτές τις μέρες κορυφαίες στιγμές ανείπωτης χαράς, δεν υπερβάλλω. Και βλέπεις πολλούς σαν και μένα που ξεκινούν με τα ντεποζιτάκια τους από το «κλεινόν άστυ» για να γιομίσουν με αυτή την υπέροχη ουσία ό,τι έχουν διαθέσιμο. Και μετά η αναμονή, σκληρή, περιμένεις και λαχταράς τη μέρα που θ' ανοίξεις το βαρελάκι και θα γευτείς τους κόπους και τη χαρά της αλλαγής σε πνεύμα καθαρό του Διονύσου, σε πνεύμα χαράς με τα αρώματά του να σε τυλίγουν απολαυστικά, που είναι ακόμη πιο απολαυστικά μιας και είναι δική σου δημιουργία.

Πολλοί ίσως τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά και θα ήθελαν να βιώσουν τη χαρά του ερασιτέχνη οινοποιού, αλλά προσκρούουν στα ανυπέρβλητα εμπόδια της άγνοιας και του φόβου ότι δε θα μπορέσουν να φτιάξουν καλό κρασί. Και όμως είναι τόσο εύκολη η διαδικασία και τόσο απλή για τους ανθρώπους που το έχουν μεράκι που θα τους συμβούλευα σίγουρα να το δοκιμάσουν. Το δικό σου κρασί σού προσφέρει μία χαρά που όταν τη γευτείς θα θέλεις κάθε χρόνο να τη δοκιμάζεις. Αρκεί να μην ταλαιπωρηθείς πολύ τον πρώτο χρόνο. Θα προσπαθήσω λοιπόν να καθοδηγήσω όποιον θέλει να φτιάξει κρασί και νιώθει ότι δεν ξέρει από πού ν' αρχίσει.

Πού το βάζω το κρασί;

Υπάρχουν τρεις διαδεδομένες λύσεις:
  • το ξύλινο βαρέλι, 
  • το ανοξείδωτο βαρέλι, 
  • το πλαστικό βαρέλι.
Ξεκινώ από το πλαστικό βαρέλι διότι είναι αυτό που απορρίπτεται πιο εύκολα. Είναι συνήθως ακατάλληλο για κρασί, άσχετα τι διαφημίζουν τα διάφορα μαγαζιά. Είναι όμως πολύ φτηνό (ένα βαρέλι των 100 λίτρων κοστίζει περίπου 35 ευρώ) και μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε πλαστικά βαρέλια. Δεν το συνιστώ εκτός και αν ο προϋπολογισμός για την πρώτη χρονιά είναι μικρός και δε φτάνει για αγορά και ενός σωστού βαρελιού, και του μούστου. Αν επιλέξετε να το αγοράσετε, φτιάξτε κρασί σε αυτό μόνο μια χρονιά και στη συνέχεια πετάξτε το ή κρατήστε το για να βράζει ο μούστος σας πριν τον βάλετε στο σωστό βαρέλι.

Το ανοξείδωτο βαρέλι είναι μία πολύ καλή λύση για το κρασί που θα το πιείτε νέο (όχι παλαιωμένο). Επειδή τα λευκά και τα ροζέ κρασιά πρέπει να πίνονται την ίδια χρονιά, είναι ιδανικό για το λευκό και ροζέ κρασί. Φυσικά και το κόκκινο κρασί μπορεί να γίνει στο ανοξείδωτο βαρέλι και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Το ανοξείδωτο βαρέλι έχει την ευκολία του πλυσίματος και της αποθήκευσης, αφού όταν τελειώσει το κρασί μας μπορούμε να το πλύνουμε και να το βάλουμε στην αποθήκη (ή στο πατάρι) χωρίς να φοβόμαστε μήπως πάθει κάτι. Για το λόγο αυτό το ανοξείδωτο βαρέλι είναι ιδανικό για όσους μένουν σε διαμέρισμα και δεν έχουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Υπάρχουν αρκετοί τύποι κλεισίματος του κρασιού στο ανοξείδωτο βαρέλι. Ο ένας είναι με πλωτήρα (ένα καπάκι με διάμετρο μικρότερη από τη διάμετρο του κυλινδρικού ανοξείδωτου βαρελιού που στέκεται στην επιφάνεια του κρασιού, σε επαφή με αυτό και με τη βοήθεια λίγου παραφινέλαιου δεν αφήνει το κρασί να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο), ενώ ο άλλος είναι με υδραυλικό σύστημα που κλείνει αεροστεγώς το κρασί. Ο δεύτερος τρόπος είναι ακριβότερος και δε σας τον συνιστώ διότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πληρώσει κάποιος χρήματα τζάμπα σε μία συσκευή που το κρασί δεν τη χρειάζεται. Ένα ανοξείδωτο βαρέλι 100 λίτρων, μαζί με τον πλωτήρα (ίσως και με τη βάση του) κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Πού το βρίσκουμε το ανοξείδωτο βαρέλι; Καταρχήν τα Σπάτα (για την Αθήνα) είναι μία καλή λύση. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που πουλάνε ανοξείδωτα. Εγώ αγόρασα ένα ανοξείδωτο βαρελάκι από μία βιοτεχνία ανοξείδωτων (στην Αθήνα) που ειδικεύονται στα ανοξείδωτα για κρασί και λάδι και μέχρι τώρα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος (το τηλέφωνο είναι 210-2358059 και η διεύθυνση είναι: Δήμητρας 44 Ταύρος). Όταν θα πάρετε τηλέφωνο μην ξεχάσετε να ρωτήσετε αν έχουν ετοιμοπαράδοτο βαρελάκι διότι τις μέρες αυτές έχουν μεγάλες φούριες.


Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η νέα μου σελίδα στο about.me, ακολουθήστε με











Μανώλης Κυπριανίδης

Για εμένα, για το κρασί


http://about.me/kiprianidismanolis


Ονομάζομαι Μανώλης (Κυπριανίδης στο επίθετο). Είμαι ενας ερασιτέχνης οινοπαραγωγός και αυτό το μπλογκακι είναι μια προσπάθειά μου για να μαζέψω πληροφορίες για το κρασί, να μάθω εγώ καλύτερα, εσείς να μου λέτε την αποψή σας και να μαθαίνουμε μαζί πράγματα που δε γνωρίζουμε για το κρασί.
Θα χαρώ πολύ να μου στέλνετε σχόλια και να μαθαίνω από εσάς. Είναι ερασιτεχνική προσπάθεια οπότε να είστε επιηκείς μαζί μου.
Κατά καιρούς θα βάζω και φωτογραφίες από τη δική μου μικρή παραγωγή να έχουμε να λέμε!
Άντε στην υγειά μας!



Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ένα ξένο δημοσίευμα για τη Σαντορίνη και το Κρασί της

Βρήκα ένα πολύ όμορφο σημερινό δημοσίευμα που μιλά για τη Σαντορίνη και τα κρασιά της στο ξένο online τύπο.

Βρίσκεται εδώ:
http://www.winerist.com/blog/entry/santorini-greece-island-of-sun-and-wine

ΣΑΝΤΟΡΊΝΗ, ΕΛΛΆΔΑ - ΝΗΣΊ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΊΝΟΥ

Καταχωρήθηκε στις 08 Μαΐου 2013, στο κρασί , Περιφέρειες κρασί , Ελλάδα , Σαντορίνη
  • Θέα από την Αστραία σπίτι στη Σαντορίνη
Σαντορίνη είναι η κορυφαία περιοχή Winerist του μήνα του Μαΐου. Αυτό είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες περιόδους του έτους για να επισκεφτείτε αυτό το μέρος γευστικά, να απολαύσετε τη θάλασσα και τον γύρω του νησιού με την εικονική μπλε τρούλος των εκκλησιών της. Αμπελώνες της Σαντορίνης είναι ειδικά για τόσους πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι αρχαία αμπέλια που έχουν προστατευθεί από φυλλοξήρα, με αποτέλεσμα χαμηλής απόδοσης ισχυρό κρασιά. Δεύτερον, και πιο ενδιαφέρον, οι αμπελώνες που θα δείτε στη Σαντορίνη είναι αντίθετα από οπουδήποτε αλλού - τα αμπέλια μοιάζουν με ένα καλάθι γύρο και όχι η συνήθης σειρά των αμπελιών. Αυτό είναι για την προστασία των σταφυλιών από τους δυνατούς ανέμους στο νησί και από τη φωτιά.
Todd του Blog Compass κρασί θα μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι μέσα από Σαντορίνη καθώς ξετυλίγει την ιστορία και το μέλλον της παραγωγής οίνου της αυτό το παραδεισένιο νησί.
από: Todd Godbout, συντάκτης του Blog Compass Wine
Το ελληνικό πολιτισμό φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες οινοποίησης ανθρωπότητας παραδόσεις, σίγουρα δεν είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα ένα από τα πρώτα. Και αυτή η παράδοση δεν προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα, αλλά και για το νησί είναι γνωστό για γραφικός χωριά και παραλίες με λευκή άμμο: Σαντορίνη. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η οινοποίηση άρχισε σε αυτά τα νησιά γύρω στο 3500 π.Χ. και άκμασε μέχρι την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ.. Αυτό το καταστροφικό γεγονός κατέστρεψε όλους τους ανθρώπινους οικισμούς και δημιούργησε τη σημερινή γεωγραφική διάταξη του αρχιπελάγους. Πιστεύεται ότι μερικά αρχαία αμπέλια επέζησαν τις ροές λάβας και αποτελούν την καταγωγή από τα σημαντικότερα αυτόχθονες σταφυλιών του νησιού κρασί: Ασύρτικο. Στην πραγματικότητα, η ποικιλία αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή ελληνική ποικιλία. Μαζί με το Αθήρι και το Αηδάνι, τα σταφύλια αποτελούν την πλειοψηφία της Σαντορίνης λευκά κρασιά, καθώς και Vinsanto (στα ιταλικά: «οίνος άγιος»). Αυτό είναι ένα κρασί επιδόρπιο που γίνεται από λιαστά σταφύλια, στη συνέχεια ωριμάζει σε βαρέλι? Μια μεσογειακή λιχουδιά για αιώνες.

Στη σύγχρονη εποχή, η παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη υπέστη η τουριστική βιομηχανία κυριεύσει το νησί. Για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οι παραγωγοί οίνου δημιούργησε φτηνό χύμα κρασί και τα αμπέλια αντικαταστάθηκαν με τη λιανική ή εξειδικευμένα ιδρύματα. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε τους τουρίστες να εγκαταλείψουν το τοπικό, ειρωνικά λόγω αυτής του υπερπληθυσμού. Σαντορίνη χρειάζεται ένα διάλειμμα, και όταν ήρθε, η βιομηχανία κρασιού του νησιού επικεντρωθούν στην ποιότητα του οίνου.
Το ιδιόμορφο σχήμα καλαθιού αμπελώνες της Σαντορίνης
Και το αρχιπέλαγος είναι πολύ κατάλληλο για την παραγωγή οίνων ποιότητας. Λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης, η βάση από ασβεστόλιθο καλύπτεται με κιμωλία, σχιστόλιθο, στάχτη και λάβα. Η σύνθεση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία οίνων με φυσικό χαμηλό επίπεδο pH και υψηλή οξύτητα. Η έλλειψη της αργίλου στο έδαφος δημιουργεί επίσης ένα φυσικό εμπόδιο για την ψείρα φυλλοξήρα οποίο ποτέ δεν έχει εισχωρήσει στο νησί. Ως αποτέλεσμα, τα αμπέλια είναι μερικά από τα παλαιότερα, αμπόλιαστα αμπέλια στον κόσμο. Τέλος, οι βροχοπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, αλλά τα αμπέλια "ποτίζονται" το βράδυ από μια ομίχλη που κυλά από το Αιγαίο. Οι θάλασσες φέρει, επίσης, ισχυρούς ανέμους, ώστε τα αμπέλια κλαδεύονται σαν ένα κύλινδρο, προκειμένου να προστατεύσει τα φρούτα. Το αποτέλεσμα αυτό το καυτό, ξηρό, το κλίμα είναι πολύ χαμηλές αποδόσεις - κατά μέσο όρο 25 hl / ha.

Σήμερα υπάρχουν δέκα οινοποιεία που λειτουργούν στη Σαντορίνη και ένα νεοσύστατο κλάδο του οινικού τουρισμού αναδεικνύεται η οποία ενθαρρύνει την κίνηση προς την ποιότητα. Όλα τα κρασιά που προστατεύονται από τις ονομασίες "Σαντορίνη" ΟΠΑΠ προέλευσης. Έχω δημιουργήσει ένα χάρτη εντοπίζοντας οινοποιεία της Σαντορίνης που παρατίθενται εδώ:

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μερικά κρασιά από μερικά από αυτά τα οινοποιεία ευγένεια των κρασιά της Σαντορίνης . Ασύρτικο, Αθήρι και το Αηδάνι εξακολουθούν να είναι οι ευνοημένες ποικιλίες σταφυλιού και έχουν την μεταλλικότητα και οξύτητα που σχετίζονται με πιο βόρεια κλίματα.

Το πρώτο κρασί που δοκίμασα, ήταν ο Γαβαλάς Οινοποιείο 2009 Σαντορίνη ένα 90-10 μίγμα Ασύρτικο και Αηδάνι. Η οικογένεια Γαβαλά έχει παραγωγή κρασιού για τρεις αιώνες στο Μεγαλοχώρι, στο ανώτερο βορειοδυτική ακτή του νησιού. Τα σταφύλια που προέρχονται από αυτό το κρασί συλλέχθηκαν από το "αμπελώνα της Σαντορίνης» που θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα? Ίσως ακόμη και του κόσμου παλαιότερο συνεχώς καλλιεργείται αμπέλι. Αρκετά εκπληκτικά.Μόνο το 25% του χυμού εξάγεται από τα σταφύλια τα οποία στη συνέχεια ζυμώνεται σε ανοξείδωτο χάλυβα. Το κρασί ξεκινά με άρωμα εσπεριδοειδών αναμιγνύεται με μια μικρή δόση αλμυρό αέρα. Το κρασί γεύση φρέσκια και καθαρή, με νότες από μεταλλικότητα και διακριτική οξύτητα. Πολύ φυσικό και πολύ καλά κάνει.
Το επόμενο κρασί ήταν το Κτήμα Γαία Θαλασσίτης 2011, 100 Assytiko%. Το οινοποιείο είναι ένας νεαρός σε σχετικούς όρους, που άνοιξε το 1994 στο Μονόλιθο, στην ανατολική ακτή του νησιού. Οι ιδιοκτήτες, Leon Καρατσάλο και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, που ξεκίνησε το οινοποιείο εν μέρει να αποθηκεύσετε ένα παλιό εργοστάσιο ντομάτας επεξεργασίας από το να χαθούν στον σύγχρονο κόσμο - δηλαδή τον τουρισμό. Θαλασσίτης τους («Θαλασσίτης Oenos" από το ελληνικό θάλασσα προέρχεται το κρασί) είναι το όνομα για την αρχαία πρακτική της ανάμειξης του κρασιού με νερό της θάλασσας προφανώς για θεραπευτικούς λόγους. Μήπως ξέρουν κάτι που μας λείπει σήμερα; Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Γαία πιστεύουν ότι η εγγύτητα τους στο Αιγαίο δημιουργεί ένα παρόμοιο συναίσθημα και παρέχει την Θαλασσίτης με μοναδική γεύση. Αυτό, και 80-year old αμπέλια. Το κρασί είναι μεγαλύτερο από τα Γαβαλάς με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα, αλλά με την ίδια και τα μεταλλικά και τα χαρακτηριστικά και θαλασσινό αλάτι. Αυτό είναι το "Wow" κρασί, πολύ εντυπωσιακό.
 

 
Η Χατζηδάκης ΟΠΑΠ Σαντορίνη είναι ένα άλλο 100% Ασύρτικο, που συγκομίζονται από πιστοποιημένες βιολογικές τους αμπελώνες που βρίσκονται γύρω από το χωριό Πύργος Καλλίστης. Αυτό το κρασί ξεκινά με μια μύτη εσπεριδοειδών που μετατρέπει σε ένα αλμυρό μεταλλικότητα στην παλέτα. Φορτία οξύτητας κάνουν αυτό μια δροσιστική επιλογή, αλλά η γεύση ορυκτών παίρνει λίγο χρόνο για να συνηθίσει. Πολύ ενδιαφέρον.

Η τελική λευκό ήταν το Santo Wines Νυχτέρι ΠΟΠ Σαντορίνη. Νυχτέρι αναφέρεται στην ονομασία, η οποία απαιτεί κρασιά να αποτελείται τουλάχιστον από 75% Ασύρτικο. Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Πύργο και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα κρασιά τους, καθώς και τις απόψεις της Καλντέρας. Αυτό το κρασί περιέχει κάποια Αηδάνι και Αθήρι και αποπνέει πολυπλοκότητα, περισσότερα εσπεριδοειδή συν κάποιο μπαχαρικό στην όμορφη? Με κρεμώδη μεταλλικότητα μέσα παλέτα, δέρμα, και ότι τώρα ήταν αναμενόμενο, δροσιστικό όξινο τελείωμα. Πολύ ωραία.

Τέλος, προχωρήσαμε σε ένα Vinsanto, η Καραμολέγκος Οινοποιείο Vinsanto 2005, για να είμαστε ακριβείς - ένα μείγμα από Assytiko και Αηδάνι. Αυτά τα σταφύλια λιαστή για δώδεκα μέρες, που έχουν υποστεί ζύμωση δύο μήνες βαρέλι, που ακολουθείται από διετή παλαίωση σε δρύινα περισσότερα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτοκαλί αίμα κρασί με ​​σταφίδες, μέλι, ξηρούς καρπούς, και τη βανίλια μέχρι βρεθώ σε διάφορα στάδια στην παλέτα. Το κρασί είναι σιροπιαστά - αλλά δεν είναι τόσο αηδιαστικό - με μακρύ τελείωμα που σας προσκαλεί πίσω για περισσότερους. Αυτό είναι κάτι άλλο. Ήμασταν για πρώτη φορά σε αυτό το ύφος από ένα κρητικό κρασί έκθεμα στο Wine & South Beach Festival χρόνια πριν και αμέσως ξέχασε. Όχι πια.
Καλή ταξίδια!
Συντάχθηκε από: Todd Godbout, συγγραφέας του Blog Compass Wine . Ακολουθήστε τον στο Twitter @ winecompass .
Σχέδιο για την επίσκεψη της Σαντορίνης; Αναχώρηση μας Σαντορίνη Ταξιδιωτικός οδηγός εμπειρογνωμόνων .

Πως επιδρά στην υγεία μας το κρασί

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ότι η καθημερινή, μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.Η καρδιοπροστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης οίνου, προέρχεται κυρίως από τις αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές ικανότητες του κόκκινου κρασιού.
Πλούσιο σε φαινολικό περιεχόμενο, το κόκκινο κρασί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος ακόμη και στους διαβητικούς ασθενείς , όταν συνδυάζουν τα γεύματά τους με ελαφρά οινοποσία. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών φαινολικών παραγόντων του κόκκινου κρασιού ανευρίσκονται τα φλαβονοειδή, δευτερεύοντες φυτικοί μεταβολίτες, που εκτός από καρδιοπροστασία παρέχουν και προστασία εναντίων ορισμένων τύπων καρκίνου.
Οι τανίνες, ένα φλαβονοειδές προερχόμενο κυρίως από το σπόρο και την μεμβράνη επιφανείας του κόκκινου σταφυλιού, έχουν εξαιρετικές αντιαθηρογόνες ικανότητες: ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή, μέσω μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον η αλκοόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στον ορό και εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Η ρεσβερατρόλη (resveratrol), ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί ,καταπολεμά τον καρκίνο, μέσω αναστολής μιας πρωτεΐνης, της NF – kappaB, που προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας. Στην ουσία δρα σαν ένα αντιβιοτικό , που αποτρέπει τα υγιή κύτταρα να μετατραπούν σε καρκινικά και διακόπτει την εξάπλωση των κακοηθειών. Η ρεσβερατρόλη επιπλέον μπλοκάρει και την κυτταρική φλεγμονή που συνδυάζεται με αρθρίτιδες και άλλες νόσους. Περαιτέρω μελέτες πάνω σε δείγματα μονοκύτταρων / μακροφάγων περιφερικού αίματος ανέδειξαν ότι η δραστικότητα της  NF- kappaB πρωτεΐνης, που συμμετέχει και αυτή στην παθογένεση της αθηροσκλήρωσης, μέσω αύξησης των επίπεδων της VLDL χοληστερόλης του ορρού, ανεστάλη με την λήψη κόκκινου κρασιού.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα , ότι το κόκκινο κρασί , εκτός του ότι «ευφραίνει τας καρδίας» αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο για να βρεθούν θεραπείες και για τις υπόλοιπες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα.