Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πως επιδρά στην υγεία μας το κρασί

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ότι η καθημερινή, μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.Η καρδιοπροστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης οίνου, προέρχεται κυρίως από τις αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές ικανότητες του κόκκινου κρασιού.
Πλούσιο σε φαινολικό περιεχόμενο, το κόκκινο κρασί αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος ακόμη και στους διαβητικούς ασθενείς , όταν συνδυάζουν τα γεύματά τους με ελαφρά οινοποσία. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών φαινολικών παραγόντων του κόκκινου κρασιού ανευρίσκονται τα φλαβονοειδή, δευτερεύοντες φυτικοί μεταβολίτες, που εκτός από καρδιοπροστασία παρέχουν και προστασία εναντίων ορισμένων τύπων καρκίνου.
Οι τανίνες, ένα φλαβονοειδές προερχόμενο κυρίως από το σπόρο και την μεμβράνη επιφανείας του κόκκινου σταφυλιού, έχουν εξαιρετικές αντιαθηρογόνες ικανότητες: ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή, μέσω μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον η αλκοόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στον ορό και εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Η ρεσβερατρόλη (resveratrol), ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί ,καταπολεμά τον καρκίνο, μέσω αναστολής μιας πρωτεΐνης, της NF – kappaB, που προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας. Στην ουσία δρα σαν ένα αντιβιοτικό , που αποτρέπει τα υγιή κύτταρα να μετατραπούν σε καρκινικά και διακόπτει την εξάπλωση των κακοηθειών. Η ρεσβερατρόλη επιπλέον μπλοκάρει και την κυτταρική φλεγμονή που συνδυάζεται με αρθρίτιδες και άλλες νόσους. Περαιτέρω μελέτες πάνω σε δείγματα μονοκύτταρων / μακροφάγων περιφερικού αίματος ανέδειξαν ότι η δραστικότητα της  NF- kappaB πρωτεΐνης, που συμμετέχει και αυτή στην παθογένεση της αθηροσκλήρωσης, μέσω αύξησης των επίπεδων της VLDL χοληστερόλης του ορρού, ανεστάλη με την λήψη κόκκινου κρασιού.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα , ότι το κόκκινο κρασί , εκτός του ότι «ευφραίνει τας καρδίας» αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο για να βρεθούν θεραπείες και για τις υπόλοιπες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου